Van koninklijke wachtkamer tot DLC Café 


DLC Café is méér dan een café. Het is een plek met een bijzonder verhaal, een koninklijk verhaal met een oranje tintje. Dat voel je, dat ervaar je, dat proef je!

Monumentaal pand met een verhaal
Wist je dat DLC Café vroeger de wachtkamer was van Koningin Emma? In 1897 liet zij langs het spoor haar eigen wachtkamer bouwen waar zij in alle rust kon wachten op de trein. Een koninklijke wachtkamer is een ruimte op een spoorwegstation die is ingericht om gebruikt te worden door de koninklijke familie als die per trein op reis gaat. Volgens het protocol hoefde de koning(in) nooit te wachten! Dus als de monarch ergens arriveert, is alles reeds in gereedheid voor vertrek.

Koninklijk wachtkamers
Bij een treinreis bleek dit echter niet haalbaar. Een station was nodig voor de normale treindiensten en was daardoor niet mogelijk dat de koninklijke trein vooraf langs het perron werd neergezet, in afwachting van de koninklijke familie. Sinds koninklijke personen in de tweede helft van de 19e eeuw veelal per trein gingen reizen, kwamen er zowel speciale rijtuigen als wachtruimten voor hen beschikbaar. Daarom zijn sommige stations voorzien van een wachtkamer met comfort en voldoende privacy, speciaal voor de koninklijke familie! Het spreekt vanzelf dat men een wachtkamer vaak aantreft op stations die zich in de buurt van koninklijke paleizen bevinden, bijvoorbeeld bij paleis Soestdijk.

Gastvrij lunchcafe met oranje tintje
De stijlvolle wachtkamer op station Soest, deed maar liefst 90 jaar dienst als NS station voor de koninklijke familie totdat in 1996 het bedrijfsleven haar intrek neemt. In 2011 wordt het pand grondig gerenoveerd tot het huidige DLC Café! Tegenwoordig kan je hier terecht voor een heerlijke lunch en is het een geliefde plek voor feesten én partijen. 

Op een koninklijke manier lunchen? Reseerver een tafeltje en je wordt op je wenken bedient! 

Reserveren

Samen de beste keuze maken?

Wij zetten graag onze ervaring in.